Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2009

Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ


Η καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε στο νησί Θήρα (Σαντορίνη), υπήρξε καθοριστική και επηρέασε στον μέγιστο βαθμό τον ρου της ελληνικής προϊστορίας.
Η ηφαιστειακή έκρηξη της Θήρας υπήρξε συγκλονιστική και ολέθρια, τα πελώρια κύματα που υπολογίζεται ότι ξεπερνούσαν τα 20 μ. κατέπνιξαν στην κυριολεξία τις παράλιες πόλεις των βορείων ακτών της Κρήτης.
Ο πίδακας της τέφρας από την έκρηξη εκτινάχθηκε στα 30 περίπου χλμ ψηλά και εξαπλώθηκε στα γύρω νησιά και στο εσωτερικό της Κρήτης σε ακτίνα 60 περίπου χλμ.
Αμέσως μετά την έκρηξη ακολούθησε καταρρακτώδης βροχή που κράτησε περίπου 9 ημέρες και νύχτες φαινόμενο που συνδέεται με τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω μια σημαντική λεπτομέρεια που προκύπτει από δύο μαρμάρινες επιγραφές που κλάπηκαν από την Πάρο και πουλήθηκαν στην Σμύρνη από κάποιον Thomas Howard, κόμης του Arundel. Τις μαρμάρινες επιγραφές αυτές αποκρυπτογράφησε ο John Selden. Οι επιγραφές μεταφέρονται στο Λονδίνο το 1627 και το 1667 δωρίζεται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης.
Στο περιεχόμενο των επιγραφών που αναρτήθηκαν το 264 π.χ. από Παριανό ιστορικό αναφέρεται πως ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα έγινε πριν από 1.265 χρόνια. Αν προσθέσουμε το έτος 264 με το έτος 1.265, το έτος του κατακλυσμού είναι το 1.529 που συμπίπτει με την έκρηξη της Θήρας και την καταστροφή του Μινωϊκού πολιτισμού.
Σας παραθέτω ένα μεταφρασμένο απόσπασμα από το πάριο χρονικό που βρίσκεται στο μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης.

Η μετάφραση απο το Πάριο χρονικό έγινε απο τον Gillian Newing
Το Παριανό Χρονικό βρίσκεται στο Μουσείο Ashmolean
http://www.ashmolean.museum/ash/faqs/q004/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kalhmera daskale!ekpliktikoi oi pinakes sou oso kai oi gnoseis sou gia thn muthologia.nikolas

Ανώνυμος είπε...

πιο χαλια photoshop πεθαινεις